zaterdag 30 juli 2022

Amstelmeer en Wieringen eiland [50km]

 Deelnemers: Lida, Paul, Angelika, Frans, Bertie, Daan, Job en Hans.

De route van 48 km gaat langs het Amstelmeer en over het Wieringen Eiland. Het start- en eindpunt van de route is NS station Anna Paulowna (Stationsweg 18).

De geplande route

Omstreeks 11 uur arriveer ik per trein en wordt opgewacht door Bertie en Daan die in de buurt kamperen  Camping de iepenhoeve
Lida, Paul, Angelika en Frans zijn met de auto gekomen.  

Job meldt dat zijn trein niet verder gaat dan Wormerveer vanwege een wisselstoring. Hij fietst naar het volgende station maar komt daarom te laat in Anna Paulowna aan. (Job heeft de route en zal ons proberen bij te fietsen. In Den Oever voegt hij ons bij de groep.)

Wij besluiten in Anna Paulowna koffie te drinken en dan de tocht te beginnen. De rijden de tocht "linksom, tegen de klok" en passeren ,aan de mooie zuidkant, het Amstelmeer.

Bij De Haukes komen we op het eiland en fietsen met de wind in de rug oostwaarts over de oude zeedijken aan de zuidkant van het eiland.

We eten wat bij knooppunt 32 (dat ongeveer halfweg richting Den Oever ligt.)

Job meldt dat hij dan op kooppunt 59 zit, het gaat dus goed.

Na de havens van Den Oever beginnen we, nu als complete groep, aan de terugweg over de noordelijke Waddenzee dijk. Daar begint het zowaar te regen!

Op het kaartje van Buienradar zie ik dat dit het enige regen gebiedje in Nederland is...

Gelukkig stopt de regen in Hippolytushoef en is het tijd voor een drankje. De enige horeca stek is op het pleintje waar ook een kermis gaande is. Maar ondanks het kabaal van de botsautootjes speaker smaakte het biertje mij prima!

Via Belt en Westerland bereiken we het uiterste westen van het eiland Wieringen en fietsen met een flinke tegenwind over de dam terug naar het "nieuwe" land.

Zuidwaarts fietsend richting Anna Paulowna werden we nog getrakteerd op de douche van een water sproei installatie...

Bij NS station Anna Paulowna namen wij afscheid. Job en ik zijn zonder wisselstoringen met de trein naar Amsterdam gereisd.

Een prachtige dag!
Hans.

Het fotoalbum van Angelika en Hans


Verslag van Bertie:

We verzamelden bij station Anna Paulowna en het zonnetje scheen uitbundig. De route die Hans had uitgezet ging langs uitgestrekte graslanden en dijken, waar we via wildroosters overheen konden fietsen, tussen de schapen door. Er waren mooie boerderijtjes te zien en indrukwekkende luchten (zie foto's).

In de middag voegde Job zich bij ons. Het raakte meer en meer bewolkt en begon, tegen ieders verwachting in, te miezeren. Niet al te erg gelukkig.

Op de terugweg hadden we stevige tegenwind en moesten we alle zeilen bijzetten om voortgang te maken. Met een tweede tussenstop onderweg was het te doen.

Moe en voldaan namen we afscheid van elkaar bij station Anna Paulowna, waar Job en Hans op de trein stapten, Frans & Angelika en Paul & Lida met de auto's huiswaarts keerden en Daan & Bertie naar de camping vertrokken.
Het was een prachtige fietsdag, met dank aan Hans


1 opmerking:

Anoniem zei

Job's verhaal: fiets op de trein, ruimte genoeg, e-reader erbij, heerlijk door holland boemelen. Dat was te mooi om waar tezijn. De conductrice was hoorbaar ontsteld toen ze ons meedeelde dat ze opdracht had om om te keren naar Amsterdam, en alleen wist dat er een wisselstoring bij Uitgeest was.
Wat nu? Onnozele ik koos voor fietsen naar Uitgeest, 28 google minuten, en hopen dat het vandaar verder spoort. Langs de autoweg leek me 3x niks
Mm, ik kan niet zien meer wat ik tik..