maandag 31 december 2001

Owen Kelly overleden

------------ 1e Bericht in Het Parool ----------------
(Van een verslaggever)

AMSTERDAM - Sinds 30 november wordt de 49-jarige Owen Kelly, inwoner van de Rivierenbuurt vermist. De Engelse computerdeskundige, die al twintig jaar in Nederland woont en de taal goed spreekt, verliet die vrijdagavond zijn woning bij de Jozef Israelskade. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Zijn vriendin Marijke Kloppenburg, die Kelly al zestien jaar kent, is wanhopig. ''Hij had geen psychische problemen, wij hadden geen ruzie, hij gebruikte geen drugs of medicijnen en kwam niet in criminele kringen. Het is een compleet raadsel.''

Na zijn verdwijning poogden Kloppenburg en vrienden te reconstrueren waar Kelly was geweest die dag. Hij verliet om ongeveer tien uur 's avonds cafe The Dubliner in de Dusartstraat, waar hij ongeveer vijf bier had gedronken. Thuis pleegde hij een paar telefoontjes en bekeek hij een e-mail van een vriend. Om ongeveer elf uur trok hij volgens Kloppenburg zijn gele regenjack aan en verliet hij het huis. Hij liet een lampje branden en de deur zat niet op het nachtslot.

De volgende dag verscheen hij niet op een afspraak. Kelly zou het volgende weekeinde naar zijn vader in Engeland gaan.

Kloppenburg dacht in eerste instantie dat ze zich had vergist en dat haar vriend misschien al was vertrokken. Ze schakelde de politie in en omdat ze geen sleutel had, werd de deur van de woning ingeslagen.

Er lag een leeg sigarettenpakje bij de telefoon; daarom vermoedt Kloppenburg dat Kelly naar de snackbar was gegaan voor nieuwe rookwaar. Omdat hij daar vaak kwam, kunnen ze zich niet herinneren of hij er die avond ook is geweest. Zijn ticket voor Engeland lag bij de post.

Alles wat je kunt bedenken hebben we nagetrokken, zegt Kloppenburg. Ziekenhuizen, cafe's, vrienden. De politie speurde in het water, onderzocht telefoonnummers en bezocht werkgever en huisarts. Van zijn rekening werd sinds zijn verdwijning niets afgeschreven.

Overigens lag zijn bankpas in de woning.

Vooralsnog komt er geen politiebericht op de televisie. Volgens de richtlijnen kan zoiets alleen als mogelijk sprake is van een misdrijf, of als een persoon plotseling in de war is geraakt en medicijnen nodig heeft.

''Heel vervelend dat meneer weg is,'' zegt Cees Rameau, woordvoerder van de politie. ''Maar als er morgen een aanwijzing is dat het om een misdrijf gaat, komt het op de televisie.''

Overigens is inmiddels ook al gedregd in het water van de Jozef Israelskade en daarbij werd niets gevonden.

Copyright: Het Parool

------------ Owen in "TROS vermist" ------------------
Weg sinds: Vrijdag 30 november 2001

Terug gevonden op: 31-12-2001

Owen is op vrijdagavond 30 november rond 22.00 uur thuis gekomen en heeft enkele telefoontjes gepleegd. Rond 23.00 uur heeft hij het huis verlaten.


------------ 2e Bericht in Het Parool ----------------

Vermiste Brit lag toch in het water

(Van een verslaggever)

AMSTERDAM - De 49-jarige Brit Owen Kelly, die sinds 30 november werd vermist, blijkt te zijn verdronken. Zijn lichaam kwam oudejaarsdag bovendrijven in het water bij de Josef Israelskade. Uitautopsie bleek dat geen sprake is van een misdrijf. Waarschijnlijk is de Engelsman bij het plassen te water geraakt en is hij, hoewel hij kon zwemmen, verdronken in het koude water.

Eerder werd zijn lichaam niet gevonden door dreggende agenten. Ook duikers vonden niets. Kelly's vriendin Marijke Kloppenburg schakelde zelf een hondenteam in. De vier getrainde Mechelse herders sloegen echter niet aan.

De computerdeskundige, die twintig jaar in Nederland woonde, dronk op de avond van zijn verdwijning, een vrijdagavond, een paar glazen bier in cafe The Dubliner in de Dusartstraat.

Thuisgekomen pleegde hij een paar telefoontjes en bekeek hij zijn e-mail. Om circa elf uur verliet Kelly volgens Kloppenburg de woning. Hij liet een lampje branden en draaide de deur niet op het nachtslot. Kloppenburg denkt daarom dat Kelly die avond sigaretten ging kopen en onderweg naar een snackbar moest plassen, waarbij hij te water raakte. Op zijn lichaam werden geen tekenen van geweld aangetroffen. Zijn portefeuille zat nog in zijn jaszak.

Kloppenburg deed met vrienden vorige maand alle mogelijke moeite te achterhalen wat er die avond met haar vriend was gebeurd. Ze dacht aan van alles: ontvoering, geheugenverlies. misdrijf. ''Toen ik op oudejaarsavond de agenten zag, dacht ik: 'O, mijn God', maar ook: goddank. Hij is in ieder geval gevonden. We hadden van alles verzonnen. Daar word je gek van.''

Kelly zal in Engeland worden begraven.

Copyright: Het Parool







Op 7 januari hebben we afscheid genomen van Owen in het PC Uitvaartcentrum Osdorp

Na 31 dagen zoeken is aan onze onzekerheid een eind gekomen
Owen James Kelly

Geboren 23 april 1952 - Verdronken 30 november 2001 -
Gevonden 31 december 2001

We komen bij elkaar om van Owen afscheid te nemen op
maandag, 7 januari om 15.00 uur

PC Uitvaartcentrum Osdorp, Ookmeerweg 273, Amsterdam
bus 23, halte Westgaarde - tram 1, halte dijkgraafplein

auto: ringweg A 10, afslag S-106, richting Osdorp. Op de Lelylaan volg je de borden Westgaarde.

Owen wordt in Engeland gecremeerd.

Geen opmerkingen: