zondag 26 juni 2011

De Loonse en Drunense Duinen fietstocht - 47km

Start- en finish NS station Den Bosch.  De volgende route gereden:
Den Bosch - afwateringskanaal Drongelen - Vughtsche Heide - Cromvoirt - Giersbergen - Landgoed Bosch & Duin - De IJzeren Man - Vught - Den Bosch
Den Bosch was extra druk vanwege de Bosch Parade 2011

26 juni 2011, deja vu?

Eindelijk staat het te gebeuren, al eerder hadden we het idee opgevat om naar de Drunense duinen te gaan, maar het weer gooide toen roet in het eten.
Dus een herkansing.

Even een afweging maken: met de auto of met de trein. We kiezen voor het OV. Ronald, Hans en ik gaan met de trein naar Den Bosch; André komt daar met eigen vervoer naar toe.

De KNMI geeft een prachtige weersverwachting: een hoogzomerse dag. Het enige wat je dan op de been houdt is de gedachte dat je van Amsterdam tot Den Bosch in een koele trein zit. Helaas zijn de geplande werkzaamheden van de NS nog niet afgerond en rijden we niet de standaardroute.
Moeten we nu wel of niet uitstappen, hoera we mogen blijven zitten. De tocht duurt met wachten mee 2 uur en 1 kwartier.
Gelukkig hebben onze fietsen een goede plek en wijzelf een zitplaats. Bij het CS al een kopje koffie gehaald en nu ter plekke bestellen we weer een koffie. We denken er niet aan om tussendoor uit te stappen.
In Utrecht is het een drukte van jewelste; allemaal veteranen. He, zit dat even mee; we hoeven onze fietsen niet als dranghek te gebruiken om niet vertrapt te worden.
In Arnhem rijden we het station voorwaarts binnen en gaan er achterwaarts uit. Beangstigend, maar ook buitengewoon fascinerend die collectieve wanhoop en massahysterie die je in de ogen van de mensen zit. Doch, wij blijven er kalmpjes onder; we hebben ons nu eenmaal aan het reizen van de NS overgegeven en het enige dat je redt is om de rust te bewaren.

He, he, nee hoor dit was maar een geintje. Een beetje plagiaat gepleegd uit een mail van Paul van december 2009. Jammer genoeg kon Paul op het laatste moment niet mee. Weliswaar duurde de treinreis wel lang, maar het was absoluut geen gekkenhuis.

In Den Bosch aangekomen stond André al te wachten. Nee, nog geen koffie drinken, eerst kilometers maken, het zogezegd verdienen.
Omstreeks 11.40 uur starten we. De route is erg mooi en het landschap afwisselend.
Onderweg worden veel asperges aangeboden. De gewassen die geteeld worden zijn zeer afwisselend. Er staan veel koeien, schapen en paarden in de wei.
Er zijn ook veel mensen aan het fietsen en wandelen. De huizen in deze buurt stralen een bepaalde warmte uit. Zonder al te veel problemen leggen we kilometer na kilometer af. We kiezen ervoor om daadwerkelijk de route te blijven volgen en niet via lieflijke, onverharde weggetjes een alternatief te zoeken.

Bij "De Vondst" even tijd voor een bakkie troost. Ja troost, omdat het weer toch niet is zoals werd voorspeld. Het zit er naar uit dat het elk moment kan gaan regenen, grauw en niet superwarm. Maar achteraf valt het allemaal mee. En het grote voordeel hiervan was dat het anders wel erg zwaar zou zijn geweest om met die hitte te fietsen en het aantal fietsers was anders nog eens zo groot geweest.
Drunense Duinen
Bij de duinen afgestapt en rondgekeken. Jammer dat het een zandvlakte was en geen zandafgraving, dat vind ik net wat spectaculairder. Al met al verliep de tocht gezapig. Weer terug in Den Bosch wacht ons een verrassing: de jaarlijkse festiviteiten met dit jaar als thema Jeroen Bosch. Het is erg druk en we besluiten een terras bij het station te zoeken. Om circa 16.00 uur schuiven we aan om een biertje te nuttigen en Ronald trakteert zichzelf op een Bossche bol. Even na vijven stappen we op, André richting parkeergarage en wij naar de trein. Al met al een goed bestede dag.

-Riet

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat ziet er heel mooi uit! Goed weer ook natuurlijk. Volgende keer (over een tijdje) wil ik mee. Kunnen we de route andersom rijden; dan ziet het er weer heel anders uit ;-).
Marijke