zondag 17 april 2011

Open Haven Festival IJburg 2011

Over hoe we elkaar steeds maar kwijt raken, weer vinden en met onze neus in de boter vallen
Ik ga een beetje te laat komen. Drie dagen geleden heb ik mijn fiets ergens geparkeerd, maar ik weet niet meer waar! Loop drie keer de straat op en neer en kijk er gewoon overheen. Stom.
Enfin, ’t is prachtig weer. Hans en Riet zitten al lekker in het zonnetje te kletsen als ik eindelijk aan kom kakken. Job, Frans en Ronald komen nog later, maar dat is niet ongewoon, haha.
Riet en Frans fietsen niet mee. En wij gaan niet ver vanwege de gebroken ribben van Hans. IJburg, is het plan. Dat halen we wel. Bij de Zeeburgerdijk raken we elkaar kwijt, maar we treffen elkaar even verderop weer: Ronald en Job beneden op de Kanaaldijk en Hans en ik boven op de brug. Oké, we zien elkaar op IJburg bij de haven, schreeuwen we van boven naar beneden en v.v. Blijkt dat niemand weet waar die haven nou precies is, haha. Niettemin komen we elkaar weer tegen. IJburg is kennelijk niet zo groot. De haven is ook prima te vinden. Blijkt dat er toevallig een Open Haven Festival is. Uit het programma:
Je kunt er de door IJburgers geproduceerde motorboot de Yburg 650 proberen. Ook kun je allerlei watersporten doen: jeugdzeilen met Watersportvereniging IJburg en Zeilschool Kapitein Uil, zeilen voor volwassenen met Watersportvereniging IJburg en zeilschool Admaris Sailing, Surfcenter IJburg heeft een marktkraam met surfspullen en een surfsimulator, er zijn proeflessen stand-up-peddling en nog veel meer. Ten slotte worden alle bootjes versierd, de sluismeester houdt open huis en op de kade staan kraampjes met watersportartikelen en een bar.
Statenjacht  ‘De Utrecht’
‘De Utrecht’ (nagebouwd Statenjacht uit de 18de eeuw) ligt aangemeerd en is vrij toegankelijk. Daar maken we natuur direct gebruik van. Hartstikke leuk en spannend, maar ik zou niet durven meezeilen. Job wel, zijn ogen glinsteren al. We laten de fietsen staan en lopen een rondje haven. Een drukte van belang. Goed bezette terrasjes aan het water, stalletjes met voorlichtingsmateriaal en verderop met koopwaar. Heerlijke, maar iets te luide muziek van de 4tuoze Matroze (met Afrikaanse sound). Kinderen kruipen in een ballon en worden zo te water gelaten. Dolle pret. We bezoeken nog de huizenwinkel en zien een enorme maquette van IJburg. Niet helemaal up-to-date, maar leuk om te zien. En we krijgen een sleutelhanger van een prachtig in matrozenjurk gestoken meisje: een stevige ring met daaraan een gesloten flesje met een stichtelijke tekst erin. En dit alles gedecoreerd met een warm zonnetje, blote armen, veel diepe decolletés en harige mannenbenen in sandalen. Wat wil een mens nog meer? Op de terugweg bekijken we de Nieuwe Rieteilanden (oost en west), daarna de waterwoningen. Er staat een huis op IJburg dat de Gouden Eeuw weerspiegelt, maar wel achter een moderne façade. Een vlag op een modderschuit. Hans en ik parkeren de fietsen even om op de dijk te klimmen. En dan gebeurt het. Ik heb mijn oude fiets kennelijk niet goed neergezet. Hij valt om en sleept de nieuwe fiets van Hans mee. Kedeng. Zo loopt zijn fiets met nog maar 10 km op de teller zijn eerste averij op. Balen natuurlijk. En weer raken we elkaar kwijt en vinden we elkaar weer. ’t Is echt een speciale dag vandaag. We pilsen af op het terras bij Waaidorp op Zeeburg. Het knalrode café-restaurant in de zandbak achter Kriterion, het mooiste benzinestation van Amsterdam. Inmiddels is het ruim 6 uur geweest en onderweg naar huis, raak ik de een na de ander kwijt. En zo hoort het kennelijk vandaag. Een leuke middag.

-Marijke




Link naar foto album...

6 opmerkingen:

Hans zei

Huiskamer vraag:
Wat is een Secreet?

Anoniem zei

Een secreet is een plee.
Marijke

Hans zei

Ok, en een Juffershok dan?

Anoniem zei

De vergaderkamer?
Marijke

Hans zei

Juffershok staat niet in google

Anoniem zei

Nee, maar wel als ruimte in De Utrecht. Was het de 'opkamer' niet? Misschien is het dan toch een gezellige kamer voor de dames van de hoge heren.
Marijke