vrijdag 25 augustus 2023

Fietsweekend Nunspeet 25 t/m 27-8-2023

Fietsverslag weekend Nunspeet, 25-27 augustus 2023 

De fietsers Anne-Marie, Hans, Daan en Bertie arriveerden tussen 12 en 12.30u op camping de Nieuwe Soerel, te Nunspeet. Hans was met de auto, met daarin o.a. de tent van Annemarie, Annemarie was met de fiets in de trein naar de bestemming gereisd en Daan en Bertie kwamen met de cabrio, open dakje, fietsjes achterop de fietsendrager.

 Na het aanmelden bij de aanmeldzuil, startten we met het opzetten van de tenten. Annemarie en Hans stonden samen op één veldje, Daan en Bertie stonden met hun nieuwe familietent op een eigen veldje, even verderop.

 Hans dacht dat dit het juiste moment was om door zijn rug te gaan, een gunstiger moment zou zich niet meer voordoen tijdens dit fietsweekend 😉

We besloten dat Hans even plat zou gaan (in  zijn ieniemienie tentje), met paracetamols en rust zou het misschien verbeteren. Rond 16.00u wekten we Hans en hielpen hem de fiets die nog in onderdelen in de auto zat, in elkaar te zetten. Dat lukte vrij vlot en met best wel wat pijn en moeite voor Hans,  fietsten we toch met elkaar, in circa 20 minuten, naar Nunspeet, om daar te eten. Onderweg passeerden we de Zandenplas en een stuk in bloei staande heide. Er was nog een winkel open, waar we wonderzalf kochten, die goed was voor spieren en gewrichten. Hans heeft zich er rijkelijk mee ingesmeerd.

Dorpsherberg de Roskam heeft het lekkerste eten van Nunspeet, kan je wel stellen. We hebben daar gezellig gegeten en keerden toen weer terug naar de camping. Toen we de camping opreden zagen we wat mensen om een vuurtje zitten, onder de overkapping. We gingen er bij zitten, het was lekker warm zo bij het vuur en gezellige praatjes.

 De volgende dag ging het een stuk beter met de rugklachten van Hans en we besloten de lange route te fietsen van 50 km. We fietsten eerst naar station Nunspeet om Job op te pikken, die een dagje mee zou fietsen. Vanaf Nunspeet richting Vierhouten en kwamen o.a. langs de hei. We bezochten de Paasheuvel; dit is het voormalig kamphuis en kampeerterrein van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), gelegen op een heuvel (de Paasheuvel) aan ’t Frusselt, in Vierhouten. Tijdens de tweede wereldoorlog hadden de Duitsers hier een onderkomen. De AJC heeft veel verzetswerk gedaan in de oorlog en er stond een gedenkteken met namen van overledenen.

 Vervolgens vervolgden we de route naar het Verscholen Dorp, in de nabij gelegen bossen. Dit was een schuilplaats voor onderduikers en eind oktober 1944 werd het dorp ontdekt door twee SS-ers. Acht van de 86 werden gevangen genomen en op een later tijdstip gefusilleerd.

Nadat we dit bekeken hadden fietsten we door naar ’t Harde en vervolgens kwamen we via de bossen weer terug in Nunspeet, waar we wat dronken bij de Zaak en daarna een hapje gingen eten bij hetzelfde restaurant als de dag ervoor. Daar bleek dat ons contract met buienradar toch niet voldoende was. Terwijl we op het bestelde eten aan het wachten waren, een tafeltje buiten hadden, begon het stevig te regenen. Uiteindelijk werd er een plekje voor ons gevonden, en het duurde nog circa 2 uur totdat we ons eten opgediend kregen.

 Job op de trein gezet in Nunspeet en wij door het donkere bomenbos naar de camping. Daar warmden Hans en Annemarie zich nog even aan het kampvuur, Daan en Bertie lagen vrij snel in coma, in hun familietent.

 De volgende dag bleek bij Anne-Marie en Bertie en Daan wat lekkage in de tent te zijn. Het zonnetje scheen dus de tenten konden enigszins nog drogen. Toen de tenten afgebroken en in de auto’s weggeborgen. Vervolgens op de fietsjes gestapt om richting Elburg te gaan. Hans had gevonden dat het die kant op niet al te ernstig regende. En dat bleek ook zo te zijn. Elburg is een prachtig Hanzestadje, met stadspoort en een haventje. Heel pittoresk.

Toen weer onderweg naar Nunspeet om Anne-Marie op de trein te zetten. Vervolgens richting de camping, alwaar Hans, Daan en Bertie nog een biertje bij de auto dronken (Hans en Daan een 0 %, Bertie een Hertog Jan).

 We kijken terug op een gezellig en avontuurlijk fietsweekend. Hoewel we van te voren twijfels hadden omtrent de regenvoorspelling, viel dit toch reuze mee en hadden we dit weekend niet willen missen.

Groet,
Bertie en Daan.

Fotoalbum

Gefietste routes


Geen opmerkingen: