zondag 11 september 2011

Open Monumentendag Amsterdam 2011

In het kader van de Open Monumentendag de "van pont naar pont-fietsroute" gereden.
Het noordoostelijk industriegebied aan het IJ maakt een grote verandering door: diverse gebouwen hebben of krijgen een andere bestemming. De route gaat van de pont aan het IJ-plein naar de Buiksloterwegpont. Onderweg wordt bij diverse opengestelde gebouwen gestopt. Zo zijn onder andere:de ruimtes van Stork, de Noordergasfabriek, de Willemssluizen en een moskee te bezichtigen. De fietstocht gaat terug door belangrijke woonwijken voor de arbeiders uit de jaren twintig, waar ook het voormalige badhuis Vogeldorp en de Bethlehemkerk in de Vogelbuurt te zien zijn.[bron: website Open monumentendag]
Verslag van Riet:
Open Monumentendagen: zaterdag 10 en zondag 11 september 2011.
In verband met de te verwachten drukte was het raadzaam om voor bepaalde onderdelen te reserveren. Zo gezegd, zo gedaan, dit gold ook voor de fietsroute van De Valkenwegpont naar het Buiksloterwegveer.
Frans gaf er de voorkeur aan om zaterdag het stoomgemaal Cruquius met een bezoek te vereren; Job zou nog een stuk met hem meerijden. Job en Marijke gingen op zondag, nog voor de pontroute, gezamenlijk Amsterdam onveilig maken..

Vanwege het noodweer van zaterdagavond was ik in Nederhorst den Berg blijven slapen. Gelukkig was het verzameltijdstip naar 14.00 uur verschoven.
Kopje koffie en op naar het IJ-plein. Terwijl ons het een en ander wordt uitgelegd over de werven die voorheen aan het IJ waren gelegen en alles wat daarmee samenhing, begint het te regenen. Nog niet al te hard gelukkig. Bij de Elmouhssinine Moskee wordt door een enthousiast persoon het reilen en zeilen van de Islam uit de doeken gedaan en wordt ons een blik naar binnen gegund, de verbouwingswerkzaamheden zijn nog in volle gang. Deze moskee is gevestigd in een voormalig bankgebouw op de hoek van de Meeuwenlaan /Valkenweg. We vervolgen onze route, jammer genoeg komt een en ander, vanwege het weer, naar mijn mening niet geheel uit de verf. Op een gegeven moment komt de regen met bakken uit de hemel en vluchten wij de "Storkhal" in. Dit was een van de grote fabriekshallen, waar ooit de diesels draaiden. Foto's aan twee wanden geven een impressie hoe het er in vroeger tijden aan toe ging. Binnen zijn nog veel oude, industriele, elementen te zien. De hal zelf wordt geschikt gemaakt voor de vestiging van een aantal nieuwe bedrijfjes. Er is inmiddels al een visrestaurant gehuisvest. Via Internet achterhaald dat in een andere hal de opbouw voor een theater (De Theater Fabriek) in volle gang is met plaats voor duizend bezoekers. 21 september hoorde ik dat op zondag 25 september in een van de hallen een modeshow van Monique Collignon wordt gehouden..

We nemen een kijkje in de voormalige Noordergasfabriek aan de Mokerstraat.
Nooit geweten dat dit mooie gebouw daarvoor was neergezet. Door naar het Gemeente Badhuis aan de Zamenhofstraat. Wat mij binnen opvalt is dat op de ruiten o.a. teksten staan van bekende Nederlanders van bovenhetIJ. Het doet me wel wat: ik ben namelijk hier op Vogeldorp geboren, hier liggen mijn roots. Via de Bethlehemkerk, ooit nog geopend door Koningin Wilhelmina belanden wij op het Zwanenplein. We gaan een poort onderdoor en in de binnentuin staat nog het gebouw dat voorheen dienst heeft gedaan als badhuis voor de bewoners van de omringende woningen. Vrij luxe voor die tijd lijkt mij..

Nog even een korte stop bij het Rosaklooster (dateert van 1926), doet momenteel dienst o.a. als opvangcentrum voor alleenstaande vrouwen (Leger des Heils) en de voormalige Ritakerk, die tijdens het 25-jarig bestaan in juli 1943 werd getroffen door een bombardement.
Het zit er bijna op, we fietsen richting Buiksloterwegveer, nog even een korte stop op de hoek van de Van der Pekstraat waar het een en ander over Overhoeks wordt verteld.
Ter afsluiting een afzakkertje bij 't Sluisje..

- Riet

Route kaart plus foto's

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk al die gebouwen. Job en ik zijn van tevoren nog naar het Shellgebouw geweest. Prachtige glas-in-loodramen, maar de kantoorsfeer hing er nog. Ik zou daar niet hebben willen werken - ondanks het mooie uitzicht. Br. Marijke

Hans zei

Je had gewoon mee kunnen fietsen want er werd niet naar kaartjes gevraagd. Leuke tocht. Af en toe wel schuilen voor de regen in 1 van de monumenten.